Borsa Brown : Az Arab lánya - Első rész

13:12

Nagyon vártam már, hogy végre neki kezdjek Borsa legújabb könyvének. Már egy ideje a polcon csücsült, és folyamatosan hívogatott, hogy kezdjek már neki.  A zsúfolt napokban pedig tökéletes kikapcsolódást nyújtott ez a történet. Köszönöm az Álomgyár Kiadónak a lehetőséget!

Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalak száma: 472
Kiadás éve: 2016
  
www.alomgyar.com/

Gamal, a szaúdi királyi család tagja, megkapja élete legnagyobb feladatát: fel kell nevelnie magyar szerelmétől született gyermekét, Annát nem is akárhol: saját hazájában, Szaúd-Arábiában. A család nem nézi jó szemmel a házasságon kívüli kislány érkezését. De ha ez nem lenne elég, a sors még egy megoldhatatlannak tűnő kihívást küld Gamalnak
Vajon képes egy apa egyenlőséget tenni gyermekei között, amikor azt a vallási tradíciók szerint nem is volna szabad? Lehet boldog egy ilyen zord világban egy ártatlan kislány, akinek már születésekor megpecsételődik a sorsa? Mire képes az apai szív? Mire képes egy mostoha?
A hatalmas sikert aratott Az Arab című regényben megismertük egy szívbemarkoló szerelem történetét. Az Arab szeretője a magyar nő szemével mutatja be ugyanezt az érzelmi hullámvasutat. Az Arab lányában a kettejük szerelme gyümölcsének élete bontakozik ki, miközben Gamal lelke is új életre kel.

Idézetek:

Lehet valamivel jobban porig alázni egy nőt, mint azzal, ha nem ő az egyetlen?”

„A halál tökéletes munkát végez. Nemcsak azt viszi magával, akit temetünk, hanem minket is, akik hátramaradunk. Csak a mi lelkünket nem gyászolja senki, mert annak a halálát nem ismerik fel. Azt hiszik, csak sérült, pedig nem. Halott lelkek, akik sosem nem tudnak újraéledni. Az ő haláluk is véglegessé válik a másik nélkül.”

„Én azon gondolkodom, hány és hány ilyen lökés éri majd még lányomat az élettől és a körülötte élőktől. Ha most nem tanul meg elesni, akkor később már az első lökésnél a porban marad.”

„…ha Anna nem lenne, már én sem lennék. Ő a megmentőm.”

„Nem tudom, talán harag van bennem a múlt miatt. Haragszom a napra, amiért felkelt Csilla halálának napján, haragszom az estére, ami eljött és új napot adott a múltával. Haragszom a tiszta percekre, amikor felfogtam, hogy nincs többé. Haragszom Csillára is, amiért rámutatott, hogy ember vagyok, és a királyi vérem szart sem ér.”


Egy kicsit kettős érzelmeim vannak ezzel a könyvel kapcsolatban. Van néhány dolog, ami nem igazán nyerte el a tetszésem. Ennek ellenére is szerettem, hogy újra részese lehetek ennek a különleges kultúrának. Még többet tudhatok meg az arab világról és nem utolsó sorban újra Gamal gondolataiba láthatok.
A legnagyobb gondom a könyvvel, az a címe. Ugyanis nem teljesen passzol az történethez, hiszen sokkal inkább szól Gamalról és az ő újrakezdéséről, tovább lepéséről, mint Annáról. A pici lány sokszor megjelenik és minden pillanatban imádnivaló, jó látni, hogy befogatták őt  a családba és készek harcolni érte. Az is igaz, hogy túlságosan kicsi még ahhoz, hogy az ő szemszögéből ismerjük meg a folytatást, éppen ezért adtam volna egy másik címet ennek a résznek.

A történet azonban hozta a jól ismert kettősségeket. Egy érzelmi hullámvasútra ülünk fel minden egyes Borsa könyvvel. Gamal küzd a múlt minden árnyával. Az elvesztett szerelemet az idő sem tudja meggyógyítani. Csilla emléke pedig minden pillanatban jelen van a könyvben, hol fájdalmat okozva, hol bosszúságot. Talán az egyik legmeghatóbb része, amikor Gamal és Anna elbúcsúznak tőle. Gamal számára ez a lépés nyújtja a feloldozást, két év után újra fellélegezhet, mégis számomra meglepő volt, hogy egy újabb női karaktert von be az írónő, ezzel újabb bonyodalmakat és fájdalmakat okozva. A hölgyről nem tudtam eldönteni, hogy szeretem vagy nem. Megértettem az ő karakterének a lényegét, hogy mit is jelent ő a történetben, ezért kíváncsian várom, hogy milyen szerepet is fog kapni a folyatásban.

Ebben a részben, nagyon is közel kerül hozzám Yasmin. Sokszor sajnáltam őt és fájt érte a szívem, mégis lenyűgözött, hogy milyen okos és erős nő is ő valójában, bár tudja, soha sem fogja Gamal őt úgy szeretni, mint Csillát, mégis reménykedik, hogy egyszer ő lesz az egyetlen nő, akiért férje szíve dobogni fog. Egyetlen olyan dolog, amit nem tudtam elfogadni ebben a kultúrában, mégpedig a nők helyzete. Való igaz, hogy kincsként kezelik őket, de mégsem érzem azt, hogy valóban azok lennének.

Összességében szerettem a könyvet, de én ezt egy átvezető résznek nevezném, és úgy érzem a következő könyvben rejlenek majd a nagy meglepetések. Izgatottan várom, hogy Anna gondolataiba is belemerüljünk, és hogy hogyan fog alakulni Gamal és Yasmin története. Képesek lesznek egymásra találni, vagy egy harmadik személy újra közéjük áll?

Én csak ajánlani tudom a könyvet, hiszen egy csodálatos utazást nyújt egy sokak számára ismeretlen világba. Egyszerre fájdalmas, vággyal teli és szenvedélyes. Egy érzelmekkel fűszerezett történet egy szerelemről, ami soha nem hal meg, hiszen van egy csodás gyümölcse, egy pici lány, aki előtt még sok minden áll. 

Értékelésem:




You Might Also Like

0 megjegyzés