Kathleen E. Woodiwiss: Hamu a szélben

22:57

Örömmel olvastam a napokban az Antikvárium.hu blogverseny felhívását. "Eltűnt könyvek nyomában" keretén belül, most egy régi nagy kedvencem kerül bemutatásra. Egy olyan könyv, amely meghatározta az olvasás iránti szenvedélyemet, és amely minden történelmi romantikus kedvelőnek egy kötelező olvasmánynak kellene lennie.


Egy öntudatos csinos fiatal lány és egy bátor, jóképű őrnagy lángoló szerelmének története bontakozik ki Kathleen E. Woodiwiss, a neves amerikai írónő regényének lapjain. A múlt század hatvanas éveiben játszódó románc hősnője, Alaine MacGaren családját szétzilálta, otthonát feldúlta a háború, ő maga álruhában, fiúnak öltözve keresi a boldogulás útját. Rejtőzködése különös kalandokba sodorja, s éppen a gyűlölt jenkik egyikének karjaiba… Ez az orvos-őrnagy azonban nem akárki: vonzó, férfias, nemes lelkű és még humora is van. A két büszke ember eleinte még saját magának sem vallja be érzéseit. Szerelmük azonban mindennél erősebbnek bizonyul. Alaine számára Cole Latimer, a daliás őrnagy jelenti az ideált, akiért még változni is képes: vadóc keménységét meglágyítja, hetyke szertelenségét legyűri az imádott férfi kedvéért. És szemünk előtt alakul át: kedves, elbűvölő fiatalasszony válik a tüskés kamaszlányból, aki megtalálta a neki való férfit. Az ilyen férfi mellett nem szégyen rádöbbenni, hogy mennyire kell minden nőnek a kényeztetés.

Eredeti cím: Ashes in the Wind 
Fordította:Szilárd Gabriella 
Kiadó: Magyar Könyvklub
A kiadás éve: 1996
Oldalszám: 494

                   
                       ˜  ̊  ˜

Valamikor réges-régen a nagy kutakodás közepette bukkantam rá édesanyám szekrényének mélyén erre a kötetre. Kezembe fogva ezt a keményfedelű - amit imádok benne - könyvet, melynek borítóján megelevenedik az amerikai polgárháború, a szerelem és a szenvedély. Mondhatom, szerelem volt első látásra. Mai napig nagyon szeretem ezt a borítót és minden újraolvasás előtt elkalandozom rajta és próbálom felfedezni az eddig még rejtetve maradó szimbólumokat.

Maga történet egyenesen levett a lábamról. Imádom a történelmet és mindig is érdekelt a múlt. Milyen volt az élet, amikor körülötted háború zajlik? Gyakran boncolgatott téma  ez nálam. S úgy gondolom, hogy a könyvek  a legjobb eszközök arra, hogy a kérdéseimre választ kapjak. Az amerikai polgárháborúban meghatározó szerepet játszott a két ellentétes nézet. Egyik oldalon a Jenkik a másikon pedig a konföderáció támogatói álltak. Ebben a kettős világban bontakozik ki egy érzelmek sokaságával tűzdelt kapcsolat. Szerettem, hogy az első laptól kezdve egy olyan történetet kapok, amelyben titkok, fordulatok és szélsőséges érzelmek vannak.

Alaine ’Al’ MacGaren a történet női főszereplője, nem mindennapi hölgy. Miután elvesztette a családját, kénytelen egy olyan helyre költözni, amely jenki fennhatóság alatt áll. Alaine viszont tiszta szívből gyűlöli a jenki katonákat, hiszen miattuk vesztette el családját. A sors fintora azonban, hogy éppen Cole Latimer jenki orvos kezébe sodorja az élet. Al egy olyan személy, aki annak ellenére , hogy hihetetlenül törékeny kis alkat, egy fantasztikus akaraterővel bír. Képes minden nehézséggel megbirkózni és ezért vált számomra egy példaértékű karakterré.

Egy háború mindig fájdalommal és veszteséggel jár. Az élet kegyetlen tud lenni, és olyan próbatételek elé állítja ebben a könyvben a szereplőket, amelyekkel egyáltalán nem könnyű megbirkózni. Mégis ebben a szörnyű helyzetben is vannak pillanatok, amelyek mosolyt csalnak az arcunkra, amelyek egy kicsit feledtetik velünk a körülöttünk lévő szörnyűségeket. A történet elején viszont igencsak homályosak a képek. A titkok, az álcázások és a hazugságok jelentősen meghatározzák az egész cselekményt. Mindehhez egy idézetet ajánlanék a könyvből:

„Alaine most végre nem játszik, nem alakít semmiféle szerepet…..Itt már csak ő volt: Cole – a férfi,és Alaine – a nő. „Al”-nek még a nyoma is eltűnt, csak Alaine MacGaren volt, a szenvedélyes asszony,aki régóta visszafojtott vágyát hagyja most kitörni.

Aki nagyon figyelmes talán levonhat egy apró következtetést, viszont ha nincs kedved találgatni, akkor ajánlom, minél hamarabb szerez be egy példányt és repülj te is ezzel az izgalmas, szenvedéllyel, cselszövéssel és fájdalommal megírt történettel. Most te lehetsz a nő, akit a szenvedély és a szerelem ejt rabul az amerikai polgárháború idején.


Értékelésem : 

You Might Also Like

0 megjegyzés