Gondolatok…

0:14

"Olvasni nem azért érdemes, hogy "műveltek", hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is."


Az olvasást sokáig kötötték egybe a tudás bővítésével. Ez mai napig így van, csakhogy az olvasás már ennél sokkal nagyobb szerepet tölt be az emberek életébe. Unalom űzés, tanulási vágy, kikapcsolódás hajtja az embereket arra, hogy kezükbe vegyenek egy könyvet. Tényleg csak ennyi? Ezek lennének az okok, amelyek arra ösztönöznek, hogy elvesszünk a sorok között. Akkor felteszem a kérdést, mi van azzal az emberekkel, akik menekülni akarnak. Menekülni a jelen világ fájdalmai elől.

Hányan vagyunk, akik azért ragadtak legutóbb könyvet, mert egy kicsit el akartak feledkezni a mindennapok zűrzavarairól. Nők, akik a könyvekben keresik az igazi férfit egy fájdalmas csalódás után. Felmerülhet a kérdés, megéri hinnünk, hogy létezik a nagy Ő, aki a legszexisebb pasi lesz a világon, és aki a sötét, titokzatos múltjával, de lehengerlő személyiségével megadja neked, amire mindig is vártál. Tudjuk a remény hal meg utoljára, úgyhogy mindenki bizakodjon, hogy egyszer belebotlik a tökéletes könyves pasijának valós hasonmásába.

Abban a pillanatban, amikor kinyitsz egy könyvet, feltársz egy világot is. Az emberek pedig gyakran használják ezeket a világokat búvóhelynek. Hiszen legyen egy könnyed történet, egy fájdalmas és szívszorító regény, mégse a te életedet kell élni. Csak, ha pár percre is elszakadhatsz a valóságtól és nem azon kell gondolkodnod milyen munka vár rád, mit kell főzni otthon, jól csináltam-e a feladatomat. Csak megszűnnek a gondok. Olyan ez, mint lebegni a víz felszínén. Súlytalanul, hiszen nincs teher, ami a mélybe húzna. Egyedül te és világ, amelyben elveszel. Sokan nem tudják, mennyire könnyű és egyszerű belefolyni egy képzelt személy helyébe. Mennyire egyszerű így menekülni a sérelmek és a fájdalmak elől.

Viszont ebben is van egy buktató, ugyanis a többség könyvmolynak bélyegzik meg azokat, akik kezében állandóan csak könyvet látnak, és talán soha nem feltételezik, hogy abban a lányban, fiúban több is van. Előítélek, amelyeket nem könnyű eltörölni. Pedig, ha tudnák mit is jelent az olvasás. Csak egyszer vennének kezükbe egy olyan könyvet, amelyet soha többé nem akarnának letenni és bármit megadnának a folytatásért. Nem vagyunk egyformák, mindenkinek vannak gondjai, de megítélni embereket egy szenvedélyük miatt nem szabad, mert soha nem tudhatod, hogy mi lapul a látszat mögött. Gondok, fájdalmak, bánat vagy csak egyszerűen egy olvasni szertő könyvmoly.


You Might Also Like

0 megjegyzés