Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - programok, megjelenések, érdekességek

15:42

Gondolom sokan hallottatok már a Nemzetközi Könyvfesztiválról, amit Budapesten rendeznek meg április 21-24 között. Sajnos még nem volt szerencsém kilátogatni, és úgy tűnik ez az idei évben is elmarad. Azonban szerettem volna megismertetni veletek ezt a rendezvényt és néhány érdekes programot bemutatni, nem utolsó sorban azokat a könyveket, amelyek a könyvfesztivál idején jelennek meg.


„Az immáron 23. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. 
A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár, évente 60 ezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50000 kötet és több száz újdonság közül válogathatnak.


Dedikálások

Néhány érdekes programot választottam nektek, de ide kattintva a négy nap összes programját megtekinthetitek.

Április 22. Péntek

11.00–12.00  B16 stand
Szűcs Vanda dedikálja Egy ikerpár titkos naplója 3. – Szakítópróba című kötetét (Alexandra Kiadó)
17.00-18.00  D19 stand
R. Kelényi Angelika, Papp Csilla és Anne L. Green dedikál
(Álomgyár Kiadó)

Április 23. Szombat

11.00–12.00  D1 stand
Böszörményi Gyula dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
12.00–13.00  D1 stand
Réti László dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
13.00–14.00  D1 stand
Zakály Viktória, Helena Silence és Kemese Fanni dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
14.00–15.00 B30 stand
Spirit Bliss dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
14.00–15.00 D1 stand
On Sai és Tavi Kata dedikál (Könyvmolyképző Kiadó)
15.00–16.00 B65 stand
Janne Teller dedikál (Scolar Kiadó)
15.00–15.45 D13 stand
Vivien Holloway (Sasvári Vivien) dedikál (Főnix Könyvműhely)
15.45–16.30 D13 stand
A. M. Aranth (Holló-Vaskó Péter) dedikál (Főnix Könyvműhely)
16.00–17.00 D1 stand
Demi Kirschner (Borsos Dóra), Okváth Anna és Róbert Katalin dedikál (Könyvmolyképző Kiadó
16.00–17.00 D9 stand
Leslie L. Lawrence dedikál (Könyvtündér)

Április 24. Vasárnap

11.00–12.00 B2 stand
Nemes Jeles László, Saul fia című film rendezője dedikál (Alexandra Kiadó)
12.00–13.00 D1 stand
Bessenyei Gábor dedikál (Könyvmolyképző Kiadó
12.30–13.00 B19 stand
Varró Dániel dedikál (Jelenkor Kiadó)
13.00–13.30 B2 stand
Janne Teller dedikál (Dán Nagykövetség)
15.00–17.00 D1 stand
Csukás István dedikál (Könyvmolyképző Kiadó
15.00-16.00 D19 stand
Borsa Brown, Kate Bennett és Takáts Lilla (Álomgyár Kiadó)

Végül azok a könyvek közül válogattam nektek néhányat, esősorban azokból, amelyek felkeltették a figyelmemet, és amelyeket először a könyvfesztiválon szerezhetsz be. Remélem, kedvet kaptok a Könyvfesztiválhoz. Aki teheti, látogasson ki és legyen részese ennek a nagyszerű eseménynek.
Nicola Yoon : Minden, minden 
Nagyon ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem.
Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel – fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve.
Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége.
Nicola Yoon Jamaicán és Brooklynban, Long Islanden nőtt fel. Jelenleg Los Angelesben, Kaliforniában él a férjével, a kötet illusztrátorával, és a lányával, akiket őrülten szeret. A Minden, minden az első regénye.
David Yoon író és designer. Feleségével, Nicola Yoonnal Los Angelesben, Kaliforniában él. Történetekről beszélgetnek, és felolvasnak hároméves lányuknak, Pennynek. David illusztrálta a Minden, mindent.
Lucy Atkins : A hiányzó láncszem 
HOGYAN TUDSZ TOVÁBBLÉPNI, HA A MÚLT NEM ENGED?
Kali McKenzie-t édesanyja elveszítése után számtalan megválaszolatlan kérdés kínozza. Épp édesanyja, Elena műtermét igyekszik kitakarítani, amikor egy képeslapokkal teli fiókra bukkan. A titokzatos üzenetek egy kanadai galéria tulajdonosához, Susannah Gillespie-hez szólnak. Ki lehet ez a nő, és mit tudhat Elena titokzatos múltjáról?
Hogy kiderítse, Kali kisfiával, Finnel Susannah elszigetelt kanadai házába utazik, a gyilkos bálnák és viharok vidékére. És ahogy az idő egyre rosszabbra fordul, úgy jön rá Kali is, mekkora hibát követett el. A gyönyörű és titokzatos Susannah nem akar beszélni a múltról, és miközben Kali igyekszik kirakósként összeilleszteni, mi is történt édesanyjával a hetvenes években, Susannah egyre furcsábban kezd viselkedni, és ami a legaggasztóbb: egyre jobban bűvkörébe keríti a kis Finnt.
Lucy Atkins díjnyertes író, újságíró, a Sunday Times könyvkritikusa. Számos lap közli írásait, többek között a Guardian, a Times, a Sunday Times és a Daily Telegraph, valamint olyan magazinok, mint a Psychologies, a Red, a Woman és a Home and Grazia. Oxfordban él.
Nicholas Sparks : Engem láss
Colin és Maria útja egy éjjel, a szakadó esőben keresztezi egymást. Olyanok, akár a tűz és a víz: a fiú megannyi rossz döntése, erőszakkal teli múltja után keményen küzd, hogy a helyes úton maradjon, a lány azonban le sem tért róla: maga a megtestesült józanság, mértékletesség, és szinte csak a munkájának él. A viharos, váratlan találkozás mindkettejük sorsát megpecsételi, és hamarosan rájönnek: egész életükben másra sem vágytak, csak egymásra. Bimbózó szerelmüket azonban igencsak próbára teszi, amikor felbukkan valaki Maria múltjából. Fenyegető üzenetei fenekestül felforgatják a két fiatal mindennapjait. Vajon ily nehéz időkben is képesek megőrizni szerelmüket, vagy a bosszú lángjai elemésztik a kettejük között kialakult köteléket? 
Nicholas Sparks legújabb, mély érzelmekkel és borzongással teli regényének lapjain egy férfi és egy nő egymásra találásának lehetünk a tanúi, összefonódó sorsukban lépten-nyomon megmutatkozik a szeretet, a szerelem és az összetartás ereje. Maria és Colin pedig arra is ráébred: ahhoz, hogy a másik fél valódi énjét megismerjük, a szemünk helyett a szívünkkel kell látnunk.

Simona Ahrnstedt : Egyetlen éjszaka
A svéd pénzügy kegyetlen világában a bizalom a legfontosabb árucikk
Senki sem tudja ezt jobban a könyörtelen, megállíthatatlan befektetőnél, David Hammarnál, aki épp Svédország egyik büszkeségének, a nagy múltú, több milliárd koronát érő vállalatnak, az Investumnak az átvételét tervezi. Amikor minden a helyére kerül, támogatóként már csak egyvalakit szeretne maga mellett tudni: a tulajdonos család egyik tagját – Natalia de la Gripet.
Az elegáns és tehetséges Nataliát hajtja a vágy, hogy megállja a helyét egy férfiak által uralt világban. David váratlan ebédmeghívása azonban kíváncsivá teszi. Mindenki tudja, hogy a férfi gazdag, veszélyes, és fittyet hány a szabályokra – a nő azonban hamarosan rájön, hogy David mély lelki sebeket is hordoz.
Bár mindketten tisztában vannak vele, hogy a kapcsolatuknak nincs jövője, mégsem tudnak ellenállni a kettejük között lángoló szenvedélynek. És ahogy a vége felé közeledik a forró nyár, megdöbbentő titkokra derül fény, és Nataliának meg Davidnak szembe kell néznie legbelsőbb félelmeivel és vágyaival.
Cecelia Ahern : A Vétkes
A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében.
Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják.
Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet.
A Vétkes és folytatása, a Perfect hamarosan a mozivásznon is látható lesz, filmes jogaikat nemrégiben megvásárolta a Warner Bros.
A. M. Aranth : Oculus
Mit tennél, ha tudnád, hogy egy napon elveszíted a nevedet, a családodat, a barátaidat, a jogaidat és jó pénzért egy vak Idős tudós mellé adnak oculusnak, hogy helyette láss és a nap harminckét órájából huszonhatban neki bámulj mikroszkópba?
Itt, Avalonon így megy. Akkor is, ha emiatt őrült szektások megpróbálnak felrobbantani, megutál a legjobb barátod, elszaporodnak a vágások a csuklódon… mert itt ez a rend.
A nevem Truth Dunn volt. Most már nem vagyok ember. Nem vagyok személy. Csak oculus.
Mit tennél, ha tudnád, hogy a legjobb barátod, egy lány, akit mindennél jobban szeretsz, rabszolga lesz? Végig tudnád nézni, ahogy tönkremegy? Hogy lassan megfojtja a rendszer? Mit éreznél, látva a híradóban egy robbantás helyszínén, mint szerencsés túlélőt?
Az én válaszom egyszerű. Én megpróbálnám kiszabadítani. Akkor is, ha nem akarja. Akkor is, ha nyakig véres leszek közben. Akármit is kelljen tennem.
A nevem Aoi Kane. És én nem fogadom el, hogy itt ez a rend.
Mit tennél, ha tudnád, hogy az Ellenséged, az, akinek a levadászására mindent feltettél, ott van az orrod előtt? Hogy még csak nem is tudja, hogy a világon vagy? Hogy elképzelni is képtelen, hogy mérgezett nyílvesszőként rohansz felé?
Én nem várok. Lecsapok rá, és eltaposom, ahogy érdemli. Bele sem gondolok, hogy mit ránt magával a semmibe.
A nevem nem számít. De mától én vagyok itt a rend.


Aziz Ansari :Modern románc 

Elgondolkodtató, vicces és mélyre ható utazás a modern kapcsolatok szépségei és buktatói között Amerika egyik legfelkapottabb humoristájától.
Egyszer mindenki nekiveselkedik, hogy megtalálja az igaz szerelmet. Emberekkel ismerkedünk, randizunk, kapcsolatokat kezdeményezünk mindezt abban a reményben, hogy találkozunk valakivel, aki megérinti a lelkünket. Ez most bevett dolog, de elképesztő mértékben különbözik attól, ahogy az emberek alig pár évtizeddel korábban éltek. Az új technológiáknak hála döbbenetesen egyszerű kapcsolatba lépni, és válogatni a lehetőségek között. Akkor mégis miért ennyire frusztrált mindenki?
A problémák egy része saját korunk terméke. De a szerelmi életünk változásai mégsem írhatók egyedül a technológia számlájára, ugyanis rövid idő alatt a párválasztás teljes kultúrája végleg megváltozott. Ma az emberek idősebben házasodnak, mint valaha, és éveket töltenek életükből a Nagy Ő utáni kutatással.
Aziz rengeteget élcelődött a modern kapcsolatokon, de a Modern románc kötet megírása közben úgy vélte, szintet kell lépnie. Összeállt az NYU szociológusával, Eric Klinenberggel, és közösen hatalmas kutatási projektbe fogtak, amely keretében több száz beszélgetést és fókuszcsoportot vezényeltek le Tokiótól Buenos Airesen át Wichitáig. Vizsgáltak viselkedésmintákat, közvélemény-kutatásokat, és létrehozták a Redditen saját kutatási fórumukat is, ahol több ezer üzenetet dolgoztak fel. Bevonták a világ társadalomtudomány-kutatóinak krémjét is.
A Modern románcban Aziz Ansari maró humorát a legmodernebb társadalomtudománnyal ötvözi, hogy feledhetetlen tanulmányút keretében mutassa be nekünk szép, új romantikus világunkat.

You Might Also Like

0 megjegyzés