Blogger Hét - R. Kelényi Angelika : Az ártatlan 2. – Bűnös örömök városa – 10+1 érdekesség a Velencei Karneválról

12:48

Már az első rész is elvarázsolt, éppen ezért rendkívül kíváncsi voltam, hogyan is fog folytatódni Flóra kalandja. A héten egy különleges Blogger hét keretein belül mutathatom be nektek a második részt. Ma azonban nemcsak a történet folytatásáról, de a velencei karneválról is megtudhattok néhány érdekességet.



R. Kelényi Angelika Terézanyu-díjas írónőnek hamarosan megjelenik Az ártatlan sorozatának befejező része, A párizsi nő. Ennek alkalmából egész héten egy különleges utazásra invitálunk Téged! Ha kíváncsi vagy Báthory Erzsébet és A grófnő árnyékában összefonódására látogass el Bree S. világa blogjára és tudj meg többet a rettegtet grófnőről, amennyiben Velence és Az ártatlan második része érdekel, akkor maradj velem!

Tarts velünk és kövesd Flóra kalandjait!

Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalak száma: 378
Kiadás éve: 2017
1610-ben, ​egy borzalmas évet maga mögött hagyva, Fabricius Flóra kénytelen Velencébe utazni. A bűnös örömök városába érve egy ismert és az urak által gyakran látogatott házban találja magát. Vendéglátója nem más, mint a híres kurtizán, megmentőjének édesanyja.
Velence urai hamarosan versengeni kezdenek az ártatlan lány kegyeiért, ám ő csupán egyetlen férfi után vágyakozik, Lorenzo Marianit azonban nem könnyű örökre rabul ejteni.
Flóra úgy dönt, segít neki egy gyilkosság leleplezésében, noha az áldozatot egy cseppet sem szívlelte.
A szálak a legmagasabb körökbe, a Collegió tagjai közé vezetnek, akik közül a legfiatalabb consiglieri bármit megadna, hogy a szép magyar lányt a magáénak tudhassa.
Képes lesz-e Flóra ellenállni a gazdagság és a hatalom csábításának?
R. Kelényi Angelika, Az ártatlan című könyve második részében, egy izgalmas, kalandos és romantikus utazásra invitálja az olvasókat a 17. század Velencéjébe. Ahogy azt már megszokhattuk, a regény története a hatalom, a vágy, a bűn és a szerelem gyilkos kombinációja, történelmi korba ágyazva.

Idézetek:

A mondás, hogy az idő minden sebet begyógyít, úgy hittem, csupán önmagunk becsapása. Ámítás, hogy továbbhaladhassunk az úton, melyet a Jóisten kijelölt a számunkra.”

Valóban csupán porszemek vagyunk, melyeket arra sodor a szél, amerre akar, és hiába próbálunk szembeszállni vele, erősebb nálunk.”

„– Én sem értek egyet a próbával. Ha Favrettit megölöm, annyi baj legyen, de kegyelmedet inkább életben látnám, s nem holtan. 
– Megértem, hölgyem, és egy cseppet sem csodálkozom. Sokkal szellemesebb vagyok, míg élek. Úgyhogy ezt tartsa szem előtt, miközben megitat a szerrel – vigyorgott. 
– Köszönöm, Mariani uram, de lehet, hogy mégis erősebb főzetet készítek, mint kellene… – mosolyogtam vissza gúnyosan.”

„– A szépség nem érdem, hölgyem, csupán állapot. Idővel elmúlik, s akkor nem marad más vonzerő, mint a jellem és a lélek. Önmagában a szépség semmit sem ér.”

„Nincs más választásom, mint hogy előre nézzek, és a jövőmmel foglalkozzak. Aki folyton a múlton rágódik, képtelen haladni, s én nem akartam megragadni a szörnyű múltban.”

„Most segíts, Istenem, most adj nekem erőt és értelmet! Add meg nekem az önzés bűnét, hogy csak a magam érdekeit lássam, ne törődjek mások bajával! Adj nekem hideg szívet, hogy ne legyek önmagam ellensége!”

„Amikor úgy érzem, hogy végre megpihenhetnék, törődhetnék a saját dolgommal, fejlődhetnék, vagy egyszerűen csak élvezném az életet, jön egy brutális vihar, és elsöpör mindent, amit nagy nehezen felépítettem. Olyan az életem, akár egy ingatag kártyavár, melyet kitartóan építgetek, aztán egy fuvallattól összeomlik, s kezdhetem elölről rakni a falakat. Mindig újrakezdem, s mikor már éppen állna a váram, akkor lapjaira esik. Én újra és újra építgetem, miközben lassan rájövök, hogy semmi értelme, mert bármit is teszek, Isten dönt a sorsomról.”


Angelika újra egy csodálatos helyszínre varázsolt minket, Csejte vára és Báthory grófnő véres mítosza után, Velence, a buja és bűnös város történelmébe kaphatunk betekintést a két főszereplőnk Flóra és Mariani által.

Az előző részt követően kíváncsian vártam, hogyan alakítja Angelika a szálakat és milyen újabb kalandba és veszélybe keveri bele a főhősünket, nem kellett csalódnom, hiszen egyetlen pillanatra se unatkozhattam, hiszen hol a történelmi kor varázslatos bemutatására került sor, hol Flóra és Mariani parázs vitáiba csöppentem, máskor pedig összeesküvés, cselszövés és nyomozás izgalmait élhettem át. Imádom az írónő könyveiben, hogy a végletekig hitelesen mutatja be az adott kort, kultúrát és várost, miközben humorral, fordulatokkal, izgalmakkal és romantikával vegyíti mindezt.

Flóra karaktere talán a legfontosabb a történet szemszögéből, az egykor ártatlan, merev és illemtudó lány, fokozatosan bontogatja a saját gátjait. Egy sokkal erősebb és határozottabb lány áll előttünk, aki már nem riad vissza az őt körülvevő gonoszságtól és életében először megtapasztalja a szerelem mámoros és felemelő érzését. Mégis megvan benne egyfajta ártatlanság, mely oly vonzóvá teszi őt mind az olvasó, mind Mariani szemében. Kettőjük kapcsolatát nem csak a vágy és a vonzalom hajtja, van közöttük egy mély érzelem, melynek kibontást fokozatosan kapjuk meg a történet előrehaladásával, akárcsak a kalandok izgalma, úgy a kettőjük kapcsolata is folyamatosan fokozódik. Éppen ezért szeretem őket, mert karakterük építi és kiegészíti a történetet, miközben tökéletesen belesimulnak az adott korba.

A helyszín választás egyszerűen teli találat. Velence annyi izgalmat és meglepetést tartogat, melyre még jobban ráerősít a Karnevál és a maszkok használata. Angelika pontosan tudta, hogyan fokozza a vágy, a bűn, a szerelem és a gyilkosság kombinációját. Az események kiszámíthatatlanok, meglepőek és magába szippantanak, egyszerűen csak sodródsz a sorokkal és közben újabb és újabb impulzus ér. S ha azt gondoltad, már mindent láttál, akkor meglepetés fog érni, hiszen nem csak Flóra, de a történet is merészebb vizekre evezett. Mindezt zseniálisan!

Gyilkosság, ármány, félelem, halál, vágy és szerelem egyvelege, amit a történet kínál számodra. Szereted a történelmi romantikusokat, akkor vedd a kezedbe, mert R. Kelényi Angelika könyvével egy új fejeztet teremt a műfajon belül. 

Értékelésem: 



10 + 1 dolog, amit eddig nem tudtál a Velencei Karneválról

A Bűnös örömök városa a Velencei Karnevál különleges hangulatát idézi meg számunkra, éppen ezért hoztam nektek 10+1 olyan érdekességeket, amit eddig nem tudtál, az egyik leghíresebb karneválról


© A Velencei Karnevál évszázados hagyományokkal rendelkezik, első írásos emlékek 1094-ből származnak. Az elnevezés a középkori latin carne levare, „a hús elhagyása” kifejezésből alakult ki.
© Az 1700-as évek végén a karnevál 200 éven át nem került megrendezésre, mivel Napóleon megtámadta az országot, csak 1979-től rendezik meg újra rendszeresen a karnevált.
© A maszkozás az 1880-as évekig az izgalmas lóversenyekkel is összeköthetőek voltak, azonban túl sokan sérültek meg vagy haltak meg a látványos futamban, ezért kénytelen volt a városvezetés betiltani a versenyt.
© A legrégebbi törvény 1268-ban született, mely Velencében az álarc használatát szabályozta.
© A legfurcsább rendelet, melyet a város főtanácsa hozott 1467-ben, megtiltotta a férfiaknak, hogy apácazárdába belépjenek, és nőnek álcázzák magukat.
© 1502-es rendelet a pálcát és egyéb fegyvert viselő maskarásokat rendszabályozta. Nem engedélyezett az álarc és fegyver együttes viselése, a jelmezesek nem látogathatják a templomokat, sőt több időszakban betiltották a felvonulásokat is.
© A velencei karneválon legnépszerűbb maszkai között megtaláljuk még a középkori pestisdoktor, amit Mariani is ajándékozott Flórának, illetve, a sötét köpennyel hordott Volto álarc, a fél arcot elfedő, pálcával tartott Columbina, illetve az egész arcot eltakaró Bauta, amit kizárólag az arisztokraták viselhettek.
© 2011-ben a karnevál vége éppen egybeesett a nemzetközi nőnappal, aminek örömére az egész rendezvényt a nőknek, kiváltképpen Sissinek és Erzsébet királynénak szentelték
© Kevesen tudják, de a velencei karneválhoz nem csak jellegzetes maszkok, hanem néhány ma már hagyományosnak és szimbolikusnak tekinthető sütemény is tartozik. Pl : Frittelle,  galani
© Évente 18 millió turista látogat Velencébe, ami egy nap átlagban 50.000 látogatót jelent. A legtöbben természetesen a karnevál idején akarják megnézni a várost, amikor egy átlagos nap több mint 3 millió külföldi érkezik a cölöpökre épített településhez.
© Lehet, hogy a karneválkor minden utca partihelyszínné változik Velencében, de a legjobb és legexkluzívabb bulik zártkörűek, és csak a helyiek tudnak róla – és nyilvánvalóan csakis ők vehetnek rajtuk részt.

Te is imádod az írónőt, akkor kövesd! 
Nem szeretnél lemaradni a kulisszatitkokról? 


Akarod a könyvet? 

Találkozz az írónővel, gyere el A párizsi nő premierjére!

You Might Also Like

0 megjegyzés