R. Kelényi Angelika : Az ​ártatlan - A grófnő árnyékában

14:33

Angelika legújabb történelmi regényét sikerült elolvasnom. Az ártatlan eltér a Szulejmán sorozattól, de továbbra is hordozza magával a történelmi kor varázsát, az izgalmakat és a váratlan fordulatokat.


Kiadó: Álomgyár Kiadó
Oldalak száma: 448
Kiadás éve: 2017
www.alomgyar.com/

1609 októberében Fabricius Flóra, a pozsonyi orvos lánya Báthory Erzsébet udvarába érkezik, hogy megkeresse eltűnt nővérét. Ha tudta volna, mi vár rá, talán útnak sem indul.
Ám hamarosan megtanulja, semmi sem az, aminek látszik, és semmi sem biztos, csak a halál. Ki mozgatja vajon a szálakat? Ki az, aki befolyásolja az eseményeket, és a gyilkolástól sem riad vissza?
Minden erejére szüksége van, hogy legyőzze az akadályokat és kibogozza a sötét titkot, melyet a csejtei vár falai rejtenek.
Egyetlen emberre számíthat csupán, az Itáliából érkezett, kétes jellemű, mégis rendkívül vonzó férfira, akiről azt sem tudja pontosan, hogy kicsoda, és azt sem, miért segít neki.
R. Kelényi Angelika, Terézanyu-díjas írónő 17. század elején játszódó regénye kalandos, izgalmas, és vérfagyasztó történetet mesél el. Ahogy azt már megszokhattuk, írása nem nélkülözi a romantikát, a politikai cselszövést és a korhű történelmi háttér megjelenítését sem.

Idézetek:

Arra sem hagyott időt, hogy egy pofonnal jutalmazzam sajátos módszerét, ráadásul volt nagyobb gondom is, mint a sértett büszkeségemen rágódni.

„Nem kellettem neki. Mert túlságosan ártatlan vagyok…

„Most nagyon úgy tűnt, minden mese csak a vágyat tükrözi, nem a valóságot, hisz pillanatnyilag az én mesémben a gonosz állt nyerésre, s a jó csupán a szenvedést kapja, nem éri meg, hogy megízlelje a győzelmi mámort….

„Életemben először éreztem, hogy gyilkolni tudnék, és nem lenne bűntudatom, amiért elvettem egy életet. Arra gondoltam, kínhalált érdemel. Megváltoztam néhány óra alatt.

„A csuklya lecsúszott a fejéről, haja hullámossá vált a szemerkélő esőtől. Annyira szerettem volna megsimogatni. Szerettem volna beletúrni, eligazgatni a rakoncátlan fürtöket, de valószínűleg csak egy szemtelen kis vigyort kaptam volna, amivel értésemre adja, tudja, hogy ellenállhatatlan

Az ártatlannal az írónő most Báthory Erzsébet udvarába, Csejte várába kalauzolja az olvasót. A történet pedig ismét hűen tükrözi a 17. század történelmi korát, a karakterek megjelenítése tökéletesen korhű, a leírások pontosan mutatják be ezt a régi múltat, de közben az írónőnek sikerül izgalmakat, váratlan fordulatokat, rejtélyeket és szerethető szereplőket beleépítenie a könyvbe.

A regény nagyon különleges volt, hiszen a főszereplőnk Flóra, egy nagyon talpraesett, határozott fiatal lány. Az ő karaktere a regény folyamán egy folyamatos jellemfejlődésen megy keresztül, hiszen az ártatlan lánynak rá kell jönnie, hogy nem minden tiszta és szép ebben a világban. A grófnő udvarában pedig számos sötét és véres esemény történik, mely hatására Flórának fel kell nőnie. Egy szerelmi szál is kibontakozik a történetben, Flóra és Lorenzo Mariani között már az első pillanatban kialakul egy különleges kapcsolat. Az olvasók pedig szemtanúi lehetnek egy fiatal lány és egy erős, határozott férfi kibontakozó szerelmének, de a romantikának ezúttal nincs olyan meghatározó szerepe, azonban mielőtt úgy gondolnánk, hogy emiatt nem lesz igazán romantikus a történet, ne aggódjatok! Az írónő pont a megfelelő mennyiségben vegyítette a romantikát, a történelmet és a fordulatos eseményeket, így létrehozva egy tökéletes regényt.

Amikor Az ártatlant olvastam rájöttem arra, hogy minden apró részletnek megvan a varázsa. A könyv nagyszerűen van felépítve. A fordulatos események, a gyilkosságok és rejtélyek szolgáltatták az izgalmakat, a szereplők érzései és vágyai a romantikus oldalt erősítették, míg a Báthory Erzsébet legendájára épülő nagyszerű történetet és a korhű történelmi ábrázolások pedig a történelmi rajongó énemnek kedveztek. Vagyis elmondhatom, hogy mindent megkaptam amire vágytam. Örülök, hogy az írónő ezt az utat választotta és belevágott a történelmi regények írásába, mert eddigi könyvei tökéletesen sikerültek. A regényei mindig tartogatnak valami váratlant, a szereplői szerethetők, a történetei egyediek és tökéletesen kidolgozottak. Kíváncsian várom, hogy Flóra és Marian milyen kalandokba keveredik majd Velencébe, és a bűnök városa milyen fordulatokat tartogat majd az olvasóknak, és nem utolsó sorban, hogy hogyan fog alakulni a főhőseink élete és kapcsolata. 

Az Ártatlan a történelem szerelmeseinek kötelező és azoknak is ajánlom, akik szeretnének egy történelmi korban játszódó váratlan eseményekben, gyilkosságban gazdag történetet olvasni, mely romantikával, rejtélyekkel van fűszerezve.

Értékelésem:


You Might Also Like

0 megjegyzés